top of page

Κολονοσκόπηση

DSC_0250-Enhanced-NR.jpg

Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, που έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης της εικόνας, από το εσωτερικό του εντέρου, σε ειδική οθόνη.

Ορισμένες από τις ενδείξεις είναι οι εξής:

  • Προληπτικά εάν έχετε συμπληρώσει τα 50 χρόνια (σύμφωνα με νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου τα 45 έτη), έστω και αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα.

  • Αίμα ή βλέννες στα κόπρανα

  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) πρόσφατα εγκατασταθείσας ή συχνές εναλλαγές από διάρροια σε δυσκοιλιότητα

  • Χρόνια διάρροια (πάνω από 3-4 εβδομάδες)

  • Αναιμία που συνοδεύεται από κόπωση και αδυναμία

  • Κοιλιακός πόνος ή πόνος στο ορθό

  • Ευρήματα από το παχύ έντερο σε κάποια απεικονιστική εξέταση όπως αξονική, μαγνητική, PET, κλπ.

  • Ιστορικό νόσου στο παχύ έντερο (ελκώδης κολίτιδα, καρκίνος, προηγούμενη ανεύρεση πολυπόδων, κλπ.)

Απαραίτητος είναι ο επιμελής καθαρισμός του εντέρου. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει λεπτομερές έντυπο προετοιμασίας και συνταγή για να προμηθευτείτε το προτεινόμενο καθαρτικό, που θα λάβετε όποτε εκείνος σας καθορίσει.

Στην αίθουσα ενδοσκοπήσεων θα σας ζητηθεί να βγάλετε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω, στο ιατρείο μας δίδεται ειδικό εσώρουχο κολονοσκόπησης, να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό σας πλάι και θα σας καλύψουν με ένα σεντόνι.

Ενδέχεται να σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι, που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί, εάν χρειάζεται, μια ελαφριά καταστολή (μέθη), αναλγητικό ή σπασμολυτικό.
Ενδέχεται επίσης να σας τοποθετηθεί σε ένα δάκτυλο του χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι, για να ελέγχονται οι σφυγμοί και οι αναπνοές σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα σας χορηγηθεί οξυγόνο.

Το κολονοσκόπιο εισάγεται από τον πρωκτό με λιπαντικό και προωθείται ελέγχοντας όλο το παχύ έντερο. Εάν κριθεί απαραίτητο ελέγχονται και τα τελευταία εκατοστά του λεπτού εντέρου. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 15-30 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να σας   αλλάξουμε μερικές φορές θέση. Αυτό εξαρτάται από το πόσο εύκολα προωθείται το κολοσκόπιο. Η νοσηλεύτρια μπορεί να πιέσει με το χέρι της περιοχές της κοιλιάς σας, ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση του ενδοσκοπίου.

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο. Το 25-30% των ανδρών 50 ετών και πάνω και το 15-20% των γυναικών έχουν πολύποδες. Επειδή ο καρκίνος στο παχύ έντερο δημιουργείται συνήθως από πολύποδες, είναι σκόπιμη η αφαίρεση τους, που μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός θα σας δώσει τα αποτελέσματα της εξέτασης, θα σας ενημερώσει αν πήρε βιοψίες και πότε θα πάρετε τα αποτελέσματα των βιοψιών. Εάν χρειάζεται θα σας χορηγήσει θεραπεία. Ρωτήστε τον πότε μπορείτε να ξαναπάρετε τα καθημερινά σας φάρμακα.

Σε περιπτώσεις που έχει γίνει πολυπεκτομή, θα πρέπει να αποφύγετε τα φάρμακα που προδιαθέτουν σε αιμορραγία όπως η ασπιρίνη, παυσίπονα-αναλγητικά και τα αντιπηκτικά μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας. Συνεννοηθείτε πότε θα γίνει επανάληψη της εξέτασης.

bottom of page